לרגל יום כדור הארץ 2025, הנה כמה עובדות מעודדות שנותנות לנו תקווה במאבק המתמשך במשבר הסביבתי ובשינוי האקלים:
שוברים שיאים באנרגיה מתחדשת
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מדווחת על עלייה מרשימה של 30% בהתקנת מערכות של אנרגיה סולארית ורוח ב-2024 לעומת השנה הקודמת. אנרגיה סולארית סיפקה יותר חשמל מפחם למדינות האיחוד האירופי בפעם הראשונה בשנה שעברה, והמעבר התרחש מהר יותר מהמצופה, כאשר ייצור חשמל מפחם ירד מתחת ל-10 אחוזים. אמנם בחירתו של טראמפ לנשיא ארה"ב מציבה סימן שאלה גדול על המשך המגמה הזו, אבל עדיין אפשר לקוות שהשכל הישר ינצח, לא?
נטיעות במיליארדים
הודות לתוכניות שיקום ברחבי העולם בכל שנה ניטעים לפי ההערכות יותר מ-2 מיליארד עצים. במקביל, בשנת 2024 קצב הכריתה של יערות האמזונס בברזיל הגיע לרמתו הנמוכה ביותר מזה תשע שנים. זאת הודות לשיתוף פעולה בין ממשלת ברזיל לארגונים סביבתיים הנאבקים להגן על הריאות הירוקות של העולם.
הרחבת ההגנה על האוקיינוסים
15% מהאוקיינוסים הם שטחים ימיים מוגנים, זוהי התקדמות לקראת היעד הגלובלי של 30% בשנת 2030. באוסטרליה לדוגמה התחייבה הממשלה בהחלטה היסטורית להכריז על אזורים ימיים מוגנים חדשים, בשיעור של יותר מ-50% מהמים האוסטרליים. צעד זה יסייע בשמירה על בתי גידול קריטיים כמו שונית המחסום הגדולה, המאוימת על ידי שינויי האקלים וזיהום.
מינים מתאוששים
הודות למאמצי שימור ממוקדים כמה מינים הצליחו לשפר את מעמדם ברשימה האדומה של IUCN – International Union for Conservation of Nature, כולל כמה מיני טונה, מאנאטי, הפנדה הענק והטיגריס ההודי, שעברו מקטגוריית "בסכנת הכחדה חמורה" ל"בסכנת הכחדה". בצפון אמריקה לדוגמה, הביזון חוזר לאכלס את בתי הגידול הטבעיים שלו הודות לתוכניות השבה ויצירת אזורים מוגנים חדשים, ומשיבים לעצמו בהדרגה את תפקידו במערכת האקולוגית.
פריצות דרך במיחזור פלסטיק
טכנולוגיות חדשניות מאפשרות כעת מיחזור סוגי פלסטיק שבעבר נחשבו בלתי ניתנים למיחזור. באוניברסיטת הוואי לדוגמה מדענים מאמנים פטריות ימיות 'רעבות' לפרק פסולת פלסטיק באוקיינוס. חברות ברחבי העולם מאמצות את הטכנולוגיות הללו, מה שמבטיח צמצום משמעותי בכמות הפלסטיק המגיעה למטמנות ולאוקיינוסים.
משפרים את איכות האוויר בערים
ערים גדולות ברחבי העולם מדווחות על שיפור משמעותי באיכות האוויר בזכות אימוץ מואץ של תחבורה חשמלית, הרחבת התחבורה הציבורית, והגבלות על כלי רכב מזהמים במרכזי הערים. 27% מהערים ברשימת C40 – רובן ככולן באירופה ובצפון אמריקה – הצליחו לעמוד ביעדים של אוויר נקי בהשוואה לשנים 2002-2022, ואפילו בערים גדולות בסין נרשמת הפחתה משמעותית ברמת הזיהום.
חוקים חדשים עושים סדר
ביוני 2024 מועצת האיחוד האירופי העניקה את האישור הסופי לחוק השיקום של הטבע (Nature Restoration Law). חוק פורץ דרך זה נועד לשקם מערכות אקולוגיות פגועות ולשפר את המגוון הביולוגי ברחבי האיחוד האירופי.זהו החוק הראשון מסוגו המקיף את היבשת כולה ומייצג מחויבות לשיקום 20% משטחי היבשה והים של האיחוד האירופי עד שנת 2030, תוך שיקום כל המערכות האקולוגיות עד שנת 2050.
יום כדור הארץ הוא הזדמנות לא רק לחשוב על מה שעוד נותר לעשות, אלא גם לחגוג את ההישגים שכבר השגנו. כל אחד מאיתנו יכול לעשות משהו, ולקחת חלק פעיל בשמירה על הסביבה לא רק ביום אחד בשנה, אלא כדרך חיים.
#יוםכדורהארץ2025 #שומריםעלהביתשלכולנו
קראו עוד:
חוברת מערכי שיעור ליום כדור הארץ ובכלל
איך לעזור לסביבה וגם לתקציב שלכם
10 דרכים להכניס את הטבע לשגרת הלימודים