בכל שנה במחצית השנייה של ינואר מתקיימת בישראל "ספירת הציפורים הגדולה". אז למה לנו לספור ציפורים ולמה בכלל חשוב שנטפח חצר מזמינה ציפורים בגן או בבית הספר?
ילדים רבים כיום גדלים במנותק מהטבע. בגן או בביה"ס יש להם הזדמנות נהדרת להכיר מגוון של בעלי חיים וצמחים, לחוות פליאה והשתאות, להסתקרן, לשאול ולחקור. הציפורים מכניסות לגן צליל, צבע, תנועה ושובבות, הופכות אותו לדינמי ומלא בשמחת חיים. הן גם מאפשרות לנו להתייחס למגוון הביולוגי הסובב אותנו.
ככל שנאפשר יותר צורות חיים בחצר, כך היא תהיה מקום נעים ושופע פעילויות חקר, למידה, התבוננות והנאה. בחצר מזמינה יש עצים, שיחים, צמחי תבלין ומאכל, פרחי בר ונוי, אבנים, גזעים, מסלעה ועוד. ככל שיש יותר מגוון של בתי גידול, נראה שפע של חי וצומח.
היכרות קרובה עם המגוון הביולוגי מפגישה את הילדים עם ערכים חשובים כמו כבוד לבעלי חיים ולטבע בכלל, אחריות, חמלה ודאגה לחלשים מאיתנו.
צפייה בציפורים היא דרך חווייתית ללמוד ולחקור. כשאנו מתבוננים בציפור בסקרנות ובריכוז, אנחנו לומדים איזה קול היא משמיעה, מה היא אוכלת, האם היא עפה גבוה או נמוך. בהמשך נוכל להגדיר ולשיים אותה.
דרך ההתבוננות בציפורים והשיחה עליהן אפשר להגיע לנושאים כמו עונות השנה, אפשר לשאול מתי יותר קשה לציפור (כשחם מאוד או קר מאוד), ומתי קל להן. אם פוגשים בטיול קן של ציפורים אפשר לחקור ממה הוא עשוי, לשאול איך בנו אותו ולהבין שהקן הוא לא "הבית" של הציפור אלא משמש רק לתקופת ההטלה והדגירה ועוד.
איך נמשוך ציפורים לחצר?
אוכלוסיות הציפורים בישראל נפגעות מחיסול בתי הגידול הטבעיים שלהן, והזמנתן לגינה ולחצר הגן תורמת לשימור הטבע ומגוון בעלי החיים. חצר מזמינה מספקת לילדים הזדמנויות למפגשים מרתקים ומסקרנים.
נרצה לשתול בחצר צמחים, שיחים ועצים שציפורים אוהבות לאכול מהם ולקנן בהם, נדאג שיהיה כלי עם מים במקום מוגן ככל האפשר מפני חתולים. אנחנו פחות מעודדות האכלת ציפורים, ואם כן – פחות לחם ויותר שאריות של ירקות ופירות. הציפורים ניזונות מסוגים רבים של חרקים וכך הן גם משמשות כאויב טבעי למזיקי הגינה ומסייעות לשמירה על שיווי משקל אקולוגי.
כדי שאפשר יהיה לצפות בציפורים בלי הפרעה כדאי לבנות בחצר נקודת תצפית נסתרת. צריך ללמוד איך יושבים בשקט, כדי לא להפחיד את הציפורים, ואז פשוט להסתכל. אם רוצים, אפשר לקנות משקפות ומגדירי ציפורים, אבל זה לא חובה. אנחנו בחוויה, זוכרות?
מהי ספירת הציפורים הגדולה
הידעתן.ם? בארצנו נצפו 548 מינים שונים של בעלי כנף, מספר גדול יחסית לשטח המדינה. מספר עצום של 588 מיליון ציפורים נודדות חולפות בארצנו פעמיים בשנה. אולם למרות שישראל נחשבת למרכז צפרות עולמי, מצבן של ציפורי הבר פה בכי רע. בתי הגידול מצטמצמים עקב פיתוח מואץ והרס שטחים טבעיים וגם בגלל ציפורים פולשות, שמשגשגות ומתרבות.
בשנת 2006 יזם "המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה" את מבצע ספירת הציפורים. זהו מיזם אזרחי שמתבצע מדי שנה בחודש ינואר, ומטרתו לתעד את מצב ציפורי הבר במקומות יישוב. הנתונים נאספים למאגר ארצי שמאפשר לעקוב אחר שינויים ומגמות, בעיקר בקרב הציפורים העירוניות, שבדרך כלל פחות מדווחות, ובקרב מינים פולשים.
השנה מתקיים המבצע בין התאריכים 15 ל-31 בינואר. הרעיון הוא שהציבור כולו יקדיש בתקופת המבצע כמה דקות מדי יום לזיהוי ותיעוד של הציפורים שנמצאות בסביבתנו: עורבים, דרורים, יונים, ירגזים, מיינות וכו'.
איך משתתפים בספירת הציפורים?
כל אחד יכול להשתתף בספירה. זה פשוט וקל. כל ההנחיות והמדריכים נמצאים באתר: https://www.teva.org.il/citizen-science/3377
בקיצור:
1. מורידים לטלפון את האפליקציה eBird ונרשמים בה.
2. בוחרים מקום נוח בחצר שיש בו שדה ראייה רחב. רצוי לעמוד במקום שקט ומוצל, עם הגב לשמש, ולצפות על השטח. זמן הספירה המומלץ הוא בין 7 ל-10 בבוקר. בשעות אלה הציפורים פעילות בחיפוש מזון וקל לצפות בהן. ניתן לספור גם בשעות אחרות. רצוי לספור כמה פעמים ממקומות שונים.
3. ממתינים כ-5 דקות לפני התחלת הספירה, על מנת לתת לציפורים להתרגל לנוכחותינו.
4. נשארים במקום שבחרנו ומבצעים את הספירה במשך 10 דקות, תוך כדי דיווח בזמן אמת באפליקציית eBird.
עוד המון מידע מועיל ומעניין על ציפורי הבר בישראל, כולל אפילו הקלטות של סוגי הציוצים שלהן, תוכלו למצוא באתר של המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה.
איך בונים גינה מזמינה ומכניסים את הטבע לחצר – קראו כאן