לוגו רשת ירוקה

English

ל"ג בעומר: אף מילה על מדורה

כיצד נחגוג את ל"ג בעומר בלי להדליק מדורה, המזהמת את האוויר והקרקע ולא מכבדת את הטבע? המסורת מספקת לנו סיפורים וערכים חינוכיים שעליהם נבסס התייחסות אחרת.

כבוד ואהבה לטבע

אחד המיתוסים האופפים את שמעון בר כוכבא, מנהיג המרד, הוא על מאבקו ונצחונו על אריה בכלוב, שגם הונצח בשירו של לוין קיפניס. סיפור זה מבוסס על סיפור עתיק יותר בשם "הרועה והאריה", ושילוב של שתי האגדות הללו מדגיש את ערך הכבוד לטבע וכיצד האהבה לטבע מתגמלת:
בילדותו אהב שמעון בר כוכבא לצאת לטבע לשחק ולהכיר היטב את העצים, הצמחים וחיות הבר. יום אחד נכנס שמעון למערה כדי להסתתר מהרומאים, וזמן לא רב אחר כך, נכנס גם אריה צולע על רגל אחת שותתת דם וגונח מכאבים. באותם הימים עדיין לא נכחדו האריות בארץ ישראל .האריה ניגש אליו והרים את רגלו כדי להראות לו אותה וכאילו לבקש עזרה. בר כוכבא שלף שבב עץ ענקי מכף רגלו וניקה את הפצע. האריה הניח את רגלו על ידו של בר כוכבא ונשכב לישון. הם חיו ביחד שלוש שנים במערה כשהם חולקים את אותו מזון, כאשר האריה היה מביא לבר כוכבא את החלקים הנבחרים של הטרף שצד, אותם היה מייבש בשמש כי לא הייתה לו אפשרות להבעיר אש.
לימים, כאשר גדל שמעון בר כוכבא, הפך למנהיג אמיץ וחזק מאוד, אליו הצטרפו רבי עקיבא ותלמידיו. יום אחד הקיפו חיילים רבים את מחנהו של בר-כוכבא ולקחו אותו בשבי. בר כוכבא הוכנס לכלוב אחד עם אריה מסוכן. האריה רצה לטרוף את בר-כוכבא אך בר-כוכבא לא נבהל הוא שלח מבט חודר אל האריה וכאשר ראה האריה את בר כוכבא זיהה אותו, ניגש אליו והחל ללקק את רגליו וידיו. בר-כוכבא עלה על גב חברו הטוב האריה ורכב עליו אל החופש ואל חייליו ויחד הם הכו ברומאים הכובשים.

מיתוס נוסף עוסק ברבי שמעון בר יוחאי (הרשב"י) ומספר כי כאשר הסתתר במערה עם בנו נעשה נס ונברא להם עץ חרובים ומעיין מים, וכך התקיימו.

מערת הרשב"י בפקיעין. צילום: אתר בית זינאתי – מורשת יהודי פקיעין

מה נעשה בגן ובכיתה?

  • נצא לסיור ליקוט צמחים אכילים, שעליהם אפשר היה להתקיים. נחפש עוד עצים מעניינים שיש עליהם סיפורים.
  • נסייר למדורות שנשארו ונבין שאחרי המדורה נשאר פיח, זיהום ולכלוך שפוגעים בסביבה הטבעית ולא נעימים לא לחיות ולא לנו. מי צריך לנקות אחרינו? כיצד ניתן למנוע את הזיהום הזה?
  • נצא לפיקניק בטבע, נכין חץ וקשת ונשחק במשחקי חוץ שונים (תופסת עצים, מחבואים, דג מלוח סימני דרך..)

 

להפיץ אור וטוב

לפי המסורת רבי שמעון בר יוחאי (הרשב"י), תלמידו של רבי עקיבא, הסתתר במערה במשך 12 שנה והשיג את סודות התורה שהם היו סודות כמוסים שאיש לא גילה לפניו. הוא כינס סודות אלה בספר הזוהר. לאחר שיצא מהמערה הוא לימד את תלמידיו את הסודות הכמוסים האלה כשאש מקיפה את המערה. סודות אלה הורידו אור גדול שהתפזר בעולם ולכן יוצאים תלמידיו לקברו שבהר מירון ומדליקים מדורה כמו האור שהגיע לעולם.

מה נעשה בגן ובכיתה?

  • נחפש מה יכול לסמל אורות גדולים וטובים (שמש, מעשים טובים, אנרגיה מתחדשת, האור שבתוכנו…).
  • נכיר גם את רזי הלילה והחושך – הכוכבים והירח, אורות הפנס, אפיון והיכרות עם בעלי החיים שחיים בלילה (למשל איך העטלפים עפים בעזרת סונאר, ראייתם החדה של דורסי הלילה ועוד) ונשאל האם אורות הפנסים החזקים מפריעים להם (עוד על זיהום אור).
  • נכיר אמצעי תקשורת באמצעות אור – איתותי מורס , סימני עשן אינדיאנים.

 

ואהבת לרעך כמוך

רבי עקיבא הוא מגדולי חכמי ישראל. על פי המסורת היו לרבי עקיבא מאות ואלפי תלמידים וכולם מתו במגפה שהחלה בפסח. במאה ה-12 מופיע המקור הראשון שמציין את ל"ג בעומר כיום שבו נפסקה המגפה. לפי המסורת, רבי עקיבא לא התייאש ממות תלמידיו, ובגיל מבוגר החל מחדש ללמד את התורה ותלמידיו הפכו לרבנים דגולים. אחד מהם היה רבי שמעון בר יוחאי שכתב את ספר הזוהר.
על הפסוק "ואהבת לרעך כמוך" (ויקרא, י"ט, י"ח), אמר רבי עקיבא: "זהו כלל גדול בתורה".

סיפור המערה בה הסתתר הרשב"י עם בנו פותח לנו את סיפורו של עץ חרוב עתיק בכפר פקיעין, שבו מתגוררים בהרמוניה יהודים, דרוזים וערבים.

מה נעשה בגן ובכיתה?

  • נחשוב ביחד איך אפשר לעשות מעשים לטובת האחר, נדבר על מסרים של חברות וקירוב לבבות.
  • נשמיע את השירים ונספר את הסיפורים של בר כוכבא ורבי עקיבא, ניתן לצייר לרקוד ולהתייחס אליהם במגוון דרכים.

 

 

שיתוף:

רוצה להתעדכן במה שאנחנו עושים ברשת?
רוצה לקבל תכנים חדשים בנושאי חינוך וקיימות שהכנו עבורך?
נשמח להיות איתך בקשר! כאן אפשר להרשם לניוזלטר שלנו:

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן