מאת: ד"ר ענת ברק גורודצקי, מנהלת תחום הגיל הרך ברשת הירוקה
כל מי שצפתה בסדרת הטלוויזיה 80 וארבע בוודאי נשבתה מיד בקסמו של הרעיון לחבר בין קשישים לבין ילדי גן. ראינו שם רגעים נוגעים ללב – ידיים קטנות ממששות בעדינות פנים חרושי קמטים; ילדה פורצת לחדר בריצה ובחיוך ומטפסת על ברכי החברה הקשישה שלה כמובן מאליו; ילדה אומרת במעגל "אני אוהבת אותו", והקשיש מתרגש "איך היא אמרה שהיא אוהבת אותי, הקטנטונת הזאת"; ילד מתרפק על קשיש ומשתף שהוא עצוב לקראת הפרידה.
התכנית התמקדה בעיקר בקבוצת הקשישים ובתרומה החיובית שהייתה למפגשים לחייהם ולבריאותם. ואכן, מחקרים שנעשו על תכניות בין דוריות מצביעות על תועלות מגוונות עבור מבוגרים המשתתפים בתוכניות אלו כמו שיפור בשלומות, הפחתה בתחושות של דיכאון ובדידות ועלייה בתחושת הבריאות הפיזית ובתחושת הערך העצמי.
אולם המחקר בנושא מצא לא פחות תועלות גם עבור הילדים והילדות המשתתפים בתכנית בין דורית. מחקרים מדווחים על שיפור ביכולת הניהול העצמי של התנהגויות ורגשות, שיפור באינטראקציות עם בני גילם ועם מבוגרים, שיפור ביכולת לשתף פעולה ולשחק עם אנשים שונים, שיפור ביכולת לקבל החלטות טובות ופיתוח מודעות עצמית מיטיבה, ובעיקר ניכרת התפתחות של הכישורים החברתיים.
חשוב לציין, כי חוויות של פעילות משותפת כזו מאפשרות לילדים לפתח ידע ומיומנויות שלא ניתן ללמד או ללמוד בגן עצמו, אלא רק כאשר הילדים מעורבים בפעילויות קהילתיות בגן ומחוצה לו. לדוגמה עלייה ברמת האמפתיה ותשומת הלב לניואנסים.
ומעבר לכך, הילדים מרגישים אהובים. בעוד ההורים והגננת עשויים להיות עסוקים וטרודים, לקשישים יש פנאי לשבת ולהתמוגג מהילדים. הם נהנים להסתכל על הילדים, לשמוע אותם מדברים, צוחקים ומשחקים. הילדות והילדים מרגישים את ההתמוגגות הזו, מרגישים שאכפת מהם ושמבינים אותם, מרגישים אהובים. זה מחזק את השלומות הרגשית שלהם ומספק את הבסיס הטוב ביותר להתפתחותם ולשגשוגם בכל התחומים.
זאת ועוד, המחקר מראה כי פעילות רב דורית משותפת במסגרת הגן מועילה גם לקהילות, שהופכות למקום מוכר ובטוח יותר לילדים, מלא במבוגרים שמכירים ואוהבים אותם.
"רציתי פרויקט תהליכי וקשר הדוק"
דוגמה לפעילות בין דורית ראינו בגן פורח, גן חובה במועצה האזורית מרחבים. הגננת מיטל ישי התחילה השנה פרויקט מתמשך עם באי בית הקשיש במועצה. בין מיטל לבית הקשיש היה קשר קיים משנים קודמות והיא נהגה לבקר שם עם הילדים בחגים, אבל הפעם רצתה משהו יותר הדוק ותהליכי. במקביל אחת המתנדבות בבית הקשיש יצרה איתה קשר, וסיפרה לה כי יש רצון לחבר את הקשישים לילדי בית הספר והגנים במועצה. השתיים בנו תכנית מפגשים שנתית, לפיה שתי הקבוצות ייפגשו אחת לשבועיים, פעם בגן ופעם בבית הקשיש.
לקראת מפגש הפתיחה מיטל הכינה את הילדים. "היו להם הרבה שאלות: מה זה קשיש? אם הם מבוגרים, למה הם לא בעבודה? ולמה הנכדים שלהם לא באים אליהם? הילדים התרגשו, הכינו ציורים וברכות. גם בקרב הקשישים הייתה היענות רבה וכ-25 מהם הגיעו למפגש".
מיטל היא האחראית לתוכן המפגשים. לדבריה, כדי לקבל רעיונות לפעילויות המשותפות היא צפתה בפרקים מהסדרה 80 וארבע. "זה נתן לי רעיון, שכל מבוגר יביא חפץ שלו מהבית, נשים את כל החפצים בתיבה והילדים ינחשו למי כל חפץ שייך. זה יוביל את המבוגרים לספר על החפץ ועל עצמם, על מה שעשו בעבר".
במפגש הפתיחה היא החליטה לשבור את הקרח עם משחק מסירות ושירה משותפת. לדבריה, היא שמחה לראות ילדים ביישנים שדווקא נפתחו ודיברו עם המבוגרים. למפגש השני המבוגרים יתארחו בגן למסיבת חנוכה. עוד בתכנון מפגש בנושא "משחקים של פעם", שבו המבוגרים יספרו לילדים במה הם שיחקו כשהיו קטנים.
ביטוי מעשי למודל הגן העתידי
לאנשי החינוך לגיל הרך ברור כי קיים חיבור מובנה בין פעילות רב דורית לבין מודל הגן העתידי. בפעילות בין דורית העוגנים הפדגוגיים של קהילתיות ולמידה במרחבי חיים באים לידי ביטוי הלכה למעשה, ומטרות בתחומי ידע, מיומנויות וערכים מוגשמות בו, יחד עם שיפור שלומות הילדים.
כל הטוב הזה, מדגישים המחקרים, מגיע רק עם תכנון קפדני של המפגשים והכנה מקדימה של הצוותים המקצועיים, הילדים והקשישים. בהתאמה למוקדי היישום של תפיסת הגן העתידי, אספנו בשבילכם עשרה טיפים לתכנון נכון של תכנית רב-דורית בגן הילדים:
ניהול זמן:
- קשר קבוע ותכוף בין הילדים לקבוצת הקשישים הוא חיוני להצלחת התכנית אשר מטרתה לבנות מערכות יחסים בין דוריות. הן ילדים והן קשישים צריכים זמן כדי להרגיש נוח בחברת האחר, וכך גם הצוותים המקצועיים משני הצדדים העובדים יחד. מומלץ לקבוע מראש סדירות מפגשים שבועית.
- התחילו בצעדים קטנים והתמקדו באיכות על פני כמות. כלומר, מפגשים קצרים יותר בהתחלה בהחלט מקובלים. באופן זה הצוות, הילדים והקשישים יוכלו לבנות ביטחון, אמון ועניין.
ארגון המרחב:
- ודאו מראש שהמרחב המיועד לפעילות – בבית האבות, במרכז היום או בגן עצמו – מתאים לשתי קבוצות הגיל. בדקו דברים כמו שירותים, מקום לשטיפת ידיים, נגישות לכסאות גלגלים והליכונים. אם הקשישים מגיעים לגן, צריך לוודא שיש להם כיסאות מתאימים ושהמרחב מרווח מספיק על מנת להכיל את כולם.
- כדאי ומומלץ גם להיפגש בחוץ. אור טבעי של קרני השמש והאוויר הפתוח מיטיבים עם ילדים וקשישים במיוחד. וגם כאן, יש לבדוק את נגישות המרחב המיועד מבעוד מועד.
תוכן:
- המלצת המחקרים היא לחבר את התכנית הבין דורית לתכנית הלימודים הקיימת בגן כך שהיא תעשיר ותעזור למימושה ולא תהפוך למעמסה. כדאי לזהות מטרות ויעדים ספציפיים מתכנית הלימודים של הגן שיכולים להתחבר או להתממש בתכנית הבין דורית. למידה משותפת של נושא מסוים כמו חגים, מזג אוויר ועונות השנה, זהירות בדרכים או היסטוריה מקומית. וכן למידה, שבה הקשישים תומכים בילדים, כמו זיהוי אותיות וקריאה או זיהוי מספרים ומנייה.
- חישבו מי עוד יכול לתרום לתכנית הבין דורית שלכן, אילו עוד מקומות או אנשים משרתים את שתי קבוצות הגיל – ספרייה? מוזיאון? אמנים, מוזיקאים, מאמני כושר או מספרי סיפורים? עסקים מקומיים כמו בתי קפה, מכולת או מועדון ספורט? הרבה אנשים מתרגשים מתוכניות כאלו ממש כמונו וישמחו לעזור.
פרקטיקות הוראה ולמידה:
- תכננו בכל מפגש פעילויות של אחד על אחד ופעילויות קבוצתיות. קחו בחשבון תחומי עניין שמתאימים לכל הגילאים, רמות אנרגיה וריכוז, רמת הנגישות בפעילות ואת הבלגן שעלול להיווצר, ותכננו ברגישות את המעברים בין הפעילויות השונות.
- בתחילת הדרך כדאי לנקוט בהוראה מכוונת (Intentional Teaching). הכוונה לאוטונומיה שיש לגננת לפעול כמזהה ומתווכת של חוויות מעניינות ומועילות לילדים. הגננות בוחרת באופן מחושב ומכוון את הדרכים שבהן היא מציגה לילדים והילדות רעיונות ואתגרים חדשים, שטרם התנסו בהם.
- מעורבות בבחירה ובארגון החוויות המשותפות: יחד עם ההוראה המכוונת, עקרון הבחירה חשוב במיוחד בתכנית בין דורית, שכן מערכת יחסים טובה נבנית כאשר יש רצון מצד שני הצדדים. עם הזמן, דאגו לערב את הקשישים ואת הילדים בתכנון מוקדם של המפגשים הבאים.
- קחו את הזמן: למידה ופעילויות רב-דוריות מספקות דוגמה ייחודית של האטה בחינוך. הסביבה השקטה והקצב האיטי של המבוגרים משפיע על המפגשים, והדגש בהם הוא על "להיות" ועל מעורבות מלאה במה שמתרחש בהווה. כמו כן, הפעילות הבין דורית שמה דגש על מימוש ופיתוח עצמי במקום על הישגים חיצוניים. כוונו לשם ותהנו מזה.
"הילדים מבינים שאנו מקיימים מצווה גדולה"
עוד דוגמה מרגשת לקשר משמעותי מספקת הגננת שירי חממי מגן כלנית, גן חמ"ד באשקלון. לשירי, והסייעת שלה אילנה שטרית, יש "רומן" מתמשך עם בית האבות "אחוזת הורים" שנמצא בהמשך הרחוב מהגן שלה. הקשר הראשוני נוצר דרך אחת האמהות בגן שעבדה במקום. שירי והילדים הגיעו לשמח את הדיירים בחג פורים והחוויה הייתה מרגשת ומוצלחת.
למרות אתגרים ביטחוניים שונים ותקופת הקורונה הצליחה שירי לבסס את החיבור בין הגן לבית האבות. הביקורים מתקיימים לרוב בסמיכות לחגים. "בט"ו בשבט שתלנו איתם פרחים וצמחים לתה בגינת המוסד או שהזמנו את הקשישים להכין איתנו עציצים", מספרת שירי. השנה המפגש הראשון בין הקבוצות התקיים בחנוכה. שירי הזמינה מפעילה, ופינתה לעצמה זמן להיות עם הילדים ולהעניק תשומת לב לקשישים. הילדים שרו ורקדו, הקשישים מחאו כפיים ונהנו. הילדים גם העניקו לקשישים כובעים מחממים ושוקולדים מכספי צדקה שהם אספו. "במהלך השנים הוספנו מפגשים ביום העצמאות ומסיבת סיום שנה. בעזרת מתנדבים מפרויקט מסע ישראלי הצלחנו להביא אלינו לגן קבוצת קשישים למסיבת חנוכה (מדובר בקשישים סיעודיים בכסאות גלגלים). בכל מפגש היה משהו מיוחד. היה לנו ילד שהסבתא רבתא שלו השתתפה בממפגשים והיה מרגש לראות זאת. באופן אישי לא פעם היה לי קשה לראות את מצבם של הקשישים או להגיע ולגלות שאחד הדיירים, שתמיד ברך אותנו ושמח לראות אותנו, נפטר. למרות זאת כל מפגש ממלא את הלב".
שירי מכינה את הילדים למפגשים ומתווכת להם את הנושא דרך מצוות כיבוד הורים ואהבת לרעך כמוך. "הילדים מבינים שאנו מקיימים מצווה גדולה ושהנתינה היא קבלה", היא אומרת. "אנחנו מחנכים בגן לראיית האחר וזה חלק ממכלול הדברים שאנו עושים. אנו משמחים את הדיירים ומקבלים בתמורה לב מלא וזכויות רבות".
כמובן שמעבר לכל הטיפים וההמלצות, הגורם העיקרי בהצלחת התכנית הם היחס, היכולות והאמונות החינוכיות של הגנן.ת. גננת שמבינה את התפקיד המרכזי שיש ליחסים בין אישיים בלמידה של ילדים, שמבינה את חשיבות הקשרים החברתיים בקהילה לשלומות הילדים שלהם, שרואה את עושר ההזדמנויות ללמידה שקיימות בהתנסויות קהילתיות מחוץ לגן, וכן יש לה יכולת להיות בתקשורת טובה ולעבוד בשיתוף פעולה – תוכל להוביל תכנית רב דורית בהצלחה רבה ולבנות גשרים בין הדורות ובתוך הקהילה. אז פנו לעירייה/מועצה ושאלו אם יש תכניות לגמלאים או קבוצות מבוגרים שניתן לחבר לגן שלכן, או צרו קשר עם מועדון לקשיש או בית אבות שנמצא במרחק הליכה מהגן – ופשוט תתחילו.